صفر تا صد کولر گازی
راهنمای خرید انواع کولر گازی :
اگر قصد خرید کولر گازی را دارید و با طرز کارکرد آن آشنا نیستید پیشنهاد می کنم برای اطلاعات بیشتر و آشنایی کامل با کولر گازی تا آخر این مقاله با من همراه باشید. در این نوشته مطالبی از جمله خرید کولر گازی، بهترین کولر گازی، تشخیص کولر گازی اینورتر، انواع مدل اسپلیت و مزایا و معایب اسپلیت را با هم بررسی می کنیم.
کولر گازی چیست و چگونه کار می کند؟
کولر گازی یکی از پرکاربردترین سیستم های تهویه مطبوع است که قابلیت سرد و گرم کردن محیط در فصل هایی از سال را دارد. در جواب اینکه چگونه کار می کند باید گفت که عملکرد آن دقیق مثل یخچال فریزر خانه ی شماست و به وسیله ی سیکل تبرید ایجاد سرمایش می کند.
تاریخچه کولر گازی
اولین ایده سیستم های خنک کننده در مصر باستان شکل گرفته اما در قرن 19 اتفاقی بزرگ رخ داد.
ویلیس کریر مخترع آمریکایی در سال 1902 در شرکت بوفالو نیویورک استخدام شد و به این پی برد که باید به دنبال راه حلی برای خنک کردن دستگاه های چاپ باشد. از همین رو دستگاه کولر گازی را برای اولین بار اختراع کرد.
اختراع ویلیس کریر باعث افزایش بهره وری در محل های کار شد و همین مسئله باعث شد که شرکت تهویه مطبوع را در کشور آمریکا افتتاح کند و بعد از آن استفاده از کولرهای گازی در منازل و محیط کار بسیار افزایش پیدا کرد.
روبرت شرمن در ماسچوست نیز در سال 1945 اولین کولر گازی پرتابل را اختراع کرد و از دستگاه او به سرعت در بازار استقبال بی نظیری شد.
چند نوع کولر گازی داریم؟
اساس کار کولر گازی ها با همدیگر یکسان است و تفاوت آنها، تنها در ساختارشان می باشد.
به طور کلی کولرهای گازی از نظر ساختار به سه نوع تقسیم می شوند که در ذیل هر کدام را به طور مختصر توضیح داده ام.
- کولر گازی یک تکه (یونیت یا مدل پنجره ای | مدل پرتابل)
- کولر گازی دو تکه ( مدل اسپلیت )
- و کولر گازی چند تکه (مولتی پنل)
کولر یونیت یا پنجره ای :
این مدل برای افرادی که فضای زیادی برای نصب کولر ندارند بسیار مناسب است و بیشتر برای منازل و محل کار از مدل پنجره ای استفاده می شود.
سیستم این مدل به این گونه طراحی شده که هوای گرم توسط فنی که پشت دستگاه تعبیه شده به داخل کمپرسور فرستاده شده و به هوای خنک تبدیل می شود.
کولر گازی یونیت یا پنجره ای نیز انواع مختلفی از نظر توان زیاد یا کم دارد و شما بر اساس توانی که مد نظرتان است می توانید مناسب ترین مدل را انتخاب نمایید.
کولر گازی مدل پرتابل :
مدل پرتابل در ردیف کولرهای یک تکه قرار گرفته و از نظر عملکرد هیچ تفاوتی با مدل یونیک یا همان پنجره ای ندارد.
این مدل بیشتر مناسب فضاهای کوچک است و به دلیل اینکه قابل حمل است نیازی به نصب در جای ثابت ندارد. و افرادی که از این مدل استفاده می کنند اغلب آنهایی هستند که شرایط نصب مدل پنجره ای را ندارند.
یکی از معایب کولرهای پرتابل سرو صدای بیش از حدشان است که بسیار آزار دهنده هستند وگرنه از نظر قیمت بسیار مناسب هستند.
کولر مدل اسپلیت :
کولرهای گازی مدل اسپلیت جزو کولرهای دو تکه هستند و بیشتر برای فضاهای بزرگ مانند سالن ها، هتل ها و مجتمع های مسکونی مناسب هستند.
مزایایی که این مدل ها دارند این است که می توانید در فصل تابستان برای خنک کردن و در فصل زمستان برای گرم کردن محیط از آن ها استفاده کنید.
کولرهای گازی اسپلیت از دو پنل داخلی و خارجی تشکیل شده اند که محل نصب پنل داخلی یا اپراتور داخل ساختمان و محل نصب پنل خارجی یا کندانسور به دلیل صدای زیاد خارج از ساختمان و در فضای آزاد می باشد.
کولر اسپلیت انواع مختلفی در بازار دارد که عبارتند از :
- اسپلیت دیواری
این مدل به دلیل قابلیت نصب بر روی دیوار و طراحی زیبا طرفداران بسیار زیادی دارند و در ظرفیت های 9000 تا 36000 تولید می شوند.
اسپلیت های دیواری در دو نوع اینورتر و معمولی موجود هستند که در برق مصرفی و نوع کمپرسور با همدیگر تفاوت دارند. مدل های اینورتر نسبت به مدل های معمولی از نظر برق کم مصرف تر هستند.
- اسپلیت ایستاده
این مدل نیز یکی از سیستم های تهویه مطبوع است که به دلیل شکل ظاهری به آن اسپلیت ایستاده یا کابینتی می گویند. از این مدل به دلیل فن و سیستم قوی تر در فضاهای بزرگ مانند ادارات، سالن ها، مساجد و ... استفاده می شود.
- داکت اسپلیت یا اسپلیت کانالی
در داکت اسپلیت یونیت داخلی به صورت توکار نصب می شود و نیاز به یک کانال کشی جهت توزیع هوای مطبوع دارد. عملکرد داکت اسپلیت و اسپلیت در سیکل سرمایش با همدیگر مشابه هستند و تنها تفاوت آنها در سیکل گرمایش آنها است.
- اسپلیت سقفی زمینی
این مدل نیز یکی دیگر از انواع کولر گازی اسپلیت می باشد که پنل داخلی آن هم به صورت خوابیده به سقف و هم به صورت زمینی و کنار دیوار قابل نصب می باشد.
- اسپلیت کاستی
اسپلیت های کاستی به دلیل استفاده از فیلترهای تصفیه هوا و تکنولوژی های روز، طراحی زیبا و شیک، هماهنگی با دکوراسیون منزل، خنک کنندگی بالا با کمترین میزان صدا و ... خیلی مورد استقبال قرار گرفته اند. نصب این مدل نیز تا حدی مانند اسپلیت های دیواری است.
- اسپلیت سقفی دیواری
این مدل نیز کاملا مشابه اسپلیت دیواری است با این تفاوت که دریچه مکش آن ها قابل نصب تا بالاترین حد ممکن نزدیک به سقف را دارد.
کولر گازی چند تکه یا مولتی پنل :
عملکرد این دستگاه درست مانند اسپلیت است با این تفاوت که در ابعاد بزرگتر و قدرت بیشتر تولید می شوند و برای مکان های صنعتی بسیار مناسب هستند زییرا سرمایش آن ها بسیار بالاست.
عملکرد کولرهای گازی چند تکه به این صورت است که یک یونیت خارجی به تعدادی یونیت داخلی (2 تا 100 دستگاه) وصل می شوند که این یونیت های داخلی می تواند هر کدام از کولرهای گازی بالا باشد.
یکی از معایب این مدل این است که توانایی کنترل دما به صورت مجزا را ندارد و همه ی یونیت های داخلی که به آن وصل می شوند از نظر دما به صورت یکسان کنترل می شوند.
این یعنی که اگر یکی از یونیت های داخلی خاموش شود بقیه ی یونیت ها نیز خاموش می شوند.
اجزای تشکیل دهنده کولر گازی ها :
اجزای اصلی یک کولر گازی به صورت زیر است :
- کمپرسور
- کندانسور
- اواپراتور
- فیلتر ها
- فن ها
- قطعات الکترونیکی
در میان اجزای کولر کمپرسور از اهمیت زیادی برخوردار است و به عنوان قلب تبنده سیستم های تهویه مطبوع شناخته شده است.
کولر گازی اینورتر چیست و چگونه کار می کند؟
کولرهای گازی اینورتر در میان مردم با کولرهای گازی کم مصرف شناخته می شوند و از نظر مصرف برق بسیار کم مصرف تر از کولرهای گازی معمولی هستند.
حالا تفاوت این دو مدل در چیست و مدل اینورتر چگونه کار می کند؟ در ادامه ی مقاله صفر تا صد کولر گازی با من همراه باشید تا با هم این بحث را بررسی کنیم.
تنها تفاوتی که مدل اینورتر با مدل معمولی دارد در کمپرسور است. در کولرهای اینورتر از کمپرسورهای دور متغیر و در کولرهای معمولی از کمپرسورهای دور ثابت استفاده شده است.
عملکرد کمپرسور کولرهای معمولی بدین صورت است که اگر شما اسپلیت خود را روی درجه ای خاص تنظیم کنید اسپلیت دمای محیط را به آن درجه می رساند و ترموستات داخلی در صورت تشخیص آن درجه در محیط دستور به خاموش شدن موتور می دهد.
این خاموش و روشن شدن موتور باعث افزایش مصرف برق می شود و همچنین ممکن است شوک الکتریکی به موتور نیز وارد کند.
در کولر گازی اینورتر برای رفع این مشکل به جای استفاده از کمپرسورهای دور ثابت از کمپرسورهای دور متغیر استفاده می کنند و به جای خاموش شدن موتور فقط دور موتور را کاهش می دهند.
از کجا بفهمیم کولر گازی اینورتر است؟
با توجه به بازار گرم کولر گازی برخی از افراد از این مسئله سوء استفاده می کنند و به دلیل آشنا نبودن مردم با مدل های اینورتر و معمولی و تشخیص ندادن این دو آمار تقلب بسیار بالا رفته است.
کلاهبردارها کولر گازی های معمولی را به جای کولرهای اینورتر با قیمت بسیار بالا به مشتری می دهند و برای آنها برچسب های تقلبی درست می کنند.
ما در این نوشته تمام سعی خود را کرده ایم که از این مسئله نا حد امکان جلوگیری کنیم و اطلاعات درستی در مورد کولر اینورتر و معمولی به شما عزیزان بدهیم و با بتوانید با چند روش ذیل بتوانید تفاوت بین این دو مدل را تشخیص بدهید.
راه حل اول برای تشخیص کولر اینورتر از کولر معمولی :
اینورتر یک قطعه الکتریکی است که روی موتور نصب می شود و برای این که بدانیم کولر اینورتر است یا نه باید کندانسور کولر گازی را باز کنیم. و در صورت مواجه شدن با یک برد الکتریکی بزرگ و پیچیده از اینورتر بودن آن اطمینان داشته باشید.
این برد الکتریکی همان اینورتر است که در کولرهای گازی معمولی وجود ندارد و اگر هم وجود داشته باشد کوچکتر و کاملا ابتدایی تر است.
راه حل دوم برای تشخیص کولر اینورتر از کولر معمولی :
در صورتی که نتوانستید کندانسور کولر را باز کنید می توانید به برچسب فنی روی محصول توجه کنید.
برچسب فنی شامل اطلاعاتی از جمله مدل، توان مصرفی، ولتاژ مصرفی، فرکانس، نوع گاز مصرفی، توان کشش و ... است که بر روی تمامی لوازم الکترونیکی وجود دارد.
برای تشخیص کولر اینورتر از کولر معمولی با توجه به این برچسب باید به نوع گاز و آمپر کولر توجه کنید.
- گاز مبرد در کولر های اینورتر گاز R410a است و گاز کولرهای معمولی R22 است.
- کولرهای گازی کم مصرف با آمپر کمتری کار می کنند. برای مثال آمپر یک کولر معمولی 12 آمپر است و آمپر یک کولر کم مصرف 3.2 آمپر است.
راه حل سوم برای تشخیص کولر اینورتر از کولر معمولی :
در کولرهای کم مصرف هنگامی که آمپرمتر کلمپ را به دستگاه متصل کنید آمپرمتر روی یک عدد خاص نمی ایستد و اعداد به صورت صعودی و نزولی بالا و پایین می کنند.
در کولرهای گازی معمولی آمپرمتر روی عددی خاص ثابت می شود و تغییر آن چنانی نمی کند.
جدا از این سه راه حل می توانید برای اینکه دچار این مشکل نشوید از مراکز معتبر خرید نمایید. و در هنگام خرید کولر گازی به گارانتی و خدمات پس از فروش محصول توجه داشته باشید.
کولر گازی چند هزار بخریم؟
واحد اندازه گیری اسپلیت بی تی یو (BTU) می باشد و کولرها در اندازه های 10000 تا 30000 موجود است. شما با در نظر گرفتن عوامل زیر می توانید انتخاب خوبی داشته باشید.
- آب و هوا
- میزان رفت و آمد
- تعداد افراد حاضر در فضا
- آفتاب گیر بودن فضا
- گردش هوا در فضا
- ارتفاع سقف ساختمان
- دستگاه ها و فضاهای گرمازا (آشپزخانه)
مزایای کولر گازی :
اکثر مردم به این دلیل از کولرهای گازی استفاده می کنند تا در محیط خانه و محیط کار احساس آرامش کنند و در هوای گرم و مرطوب تابستان و هوای سرد و ناخوشایند زمستان راحت باشند. جدا از این استفاده از کولرهای گازی مزایای دیگری دارند که با هم بررسی می کنیم.
کاهش مصرف آب :
کولرهای گازی از طریق گاز و کمپرسور هوا را خنک می کنند و نیازی به آب ندارند، در نتیجه در مصرف آب بسیار صرفه جویی می شود.
بهبود کیفیت هوا :
این سیستم ها قادر به جمع کردن گرد و غبار و سایر آلرژی های موجود در هوا هستند و می توانند کیفیت هوا را به میزان قابل توجهی افزایش دهند و فضای سالمی را ایجاد کنند.
کولر گازی چگونه باعث کاهش آسم و آلرژی می شود :
کولرهای گازی با جمع کردن گرد و غبار موجود در محیط خطر ابتلا به بیماری هایی همچون آسم و آلرژی و سایر مشکلات تنفسی را کم می کنند.
شاید شما هم هنگام خرید سیستم های تهویه مطبوع از فروشنده شنیده اید که گفته زمان استفاده از دستگاه پنجره های محیط را باز نگذارید. این مسئله واقعیت دارد و با بستن پنجره ها به جلوگیری از ورود آلرژی های موجود در هوا، گرد و غبار و باکتری ها کمک می کنیم.
عدم تولید صدا :
کولرهای گازی در مقایسه با سایر کولرها صدای بسیار کمی دارند و اصلا آزاردهنده نیستند و در اکثر مواقع اصلا شنیده نمی شود.
جلوگیری از خشکی و گرمازدگی :
قرار گرفتن در معرض گرمای شدید باعث کم آبی می شود و از آن جایی که کولر گازی باعث کاهش عرق می شود کم آبی بدن را به حداقل می رساند.
گرمای شدید باعث مشکل دیگری به نام گرما زدگی می شود و با استفاده از کولر گازی دمای هوا کاهش می یابد و از سکته های گرمایی تا حد زیادی جلوگیری می کند.
از دیگر مزایای کولرهای گازی میتوان به :
- افزایش راحتی
- عمر زیاد کولر گازی
- کاهش استرس گرما
- نگهداری و پاکسازی آسان
- کاهش فساد مواد غذایی در فروشگاه ها و رستوران ها و ... اشاره کرد.
معایب کولرهای گازی :
در بالا چند مورد از مزایای کولرهای گازی را با هم بررسی کردیم حال می خواهیم بدانیم آیا این دستگاه معایبی نیز دارد با ما همراه باشید.
قیمت بالا :
کولرهای گازی قیمت بسیار بالایی دارند و به همین دلیل در اکثر مواقع خریداران از خرید آن اجتناب می کنند و خرید کولر های آبی را ترجیح می دهند.
مصرف انرژی برق بالا :
از آنجایی که این مدل از کولرها با برق کار می کنند مسلما مصرف برق زیادی دارند و شرکت های تولید کننده برای حل این مشکل اقدام به تولید کولرهای گازی اینورتر کردند. اگر شما می خواهید کولر گازی خریداری کنید پیشنهاد می کنیم مدل کم مصرف یا همان اینورتر را خریداری کنید.
آلودگی هوا :
یکی از مهم ترین معایب کولرهای گازی این مورد است زیرا باعث تولید گازهای مضر برای لایه ی اوزون می شوند.
عفونت دستگاه تنفسی :
تمیز نکردن سیستم تهویه ی مطبوع می تواند سبب ایجاد باکتری ها، گرد و غبار و آلودگی محیطی در فیلترها شود. این امر می تواند به میزان قابل توجهی به حملات آسم و عفونت در دستگاه تنفسی کمک کند.
نتیجه گیری از مقاله صفر تا صد کولر گازی :
کولر گازی برای ایجاد هوای سرد و خنک در فصل گرم تابستان و ایجاد گرما در فصل سرد زمستان قابل استفاده است.
برای اینکه بتوانید بهترین کولر گازی را انتخاب کنید باید با انواع کولر گازی آشنایی داشته باشید. ما در این مقاله انواع مدل کولر گازی را بررسی کردیم تا مناسبت ترین خرید را برای محل مورد نظر خود داشته باشید.
در ادامه مشخصات یک کولر اینورتر و همچنین عوامل موثر در خرید چند هزار بودن این محصول را شرح دادیم. در پایان این مطلب مزایا و معایب استفاده از کولرهای گازی را ذکر کرده ایم.
امید است نهایت استفاده را از این مقاله برده باشید و توانسته باشیم تا حدودی شما را با کولرهای گازی آشنا کنیم.
اگر تجربه خرید کولر گازی را داشته اید نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.