تاثیر قطع برق بر لوازم خانگی و خرابی آن ها
تاثیر قطع برق بر لوازم خانگی و خرابی آن ها
تاثیر قطع برق بر لوازم خانگی یک بحث کاملا جدی است که نباید راحت از آن گذشت. این موضوع باعث فشارات زیادی از جمله تعمیرات لوازم برقی و یا خرید لوازم برقی جدید می شود. بیشتر لوازم خانگی های امروزی برقی می باشند که اگر نوسانات برق مشکل داشته باشد و اختلال در ولتاژ لوازم برقی به وجود بیاید منجر به خرابی سیستم الکتریکی از جمله برد می شود. مواقعی که تلویزیون خاموش است اما آن را از پریز برق نکشیده باشید این نوسانات به تلویزیون آسیب می رساند. یخچال های ساید بای ساید و یخچال های معمولی آسیب پذیر تر هستند. یخچال های ساید بای ساید به دلیل فعالیت زیاد کمپرسور با قطعی برق آسیب زیادی میبینند. اجاق گاز های برقی، ماکروفر و... از لوازم برقی خانگی هستند که از خطرات ناشی از قطعی برق در امان نیستند. ما در این متن نکاتی همچون بیمه لوازم برقی و خسارت ناشی از قطع برق لوازم خانگی را بررسی می کنیم و همچنین ولتاژ استاندارد برق را نیز ذکر خواهیم کرد.
برق استانداد کشور ایران چقدر است؟
به این نکته توجه کنید که برق استاندارد هر کشور فرق می کند. شما عزیزان داخل ایران اگر برای سفر به کشوری دیگر بروید نمی توانید از وسایل برقی مانند اتو و سشوار در آن جا استفاده کنید. برق استاندارد برای لوازم خانگی در ایران 220 ولت است که تا 50 هرتز نوسان طبیعی است و مشکلی باری لوازم برقی به وجود نمی آورد. اما به دلیل قطعی پی در پی برق و اختلال در نوسانات که با وصل شدن برق یک ولتاژ بالای 220 ولت به لوازم وارد می شود باعث خرابی و در بعضی مواقع ایجاد سوختگی آن ها می شود.
بهترین عملکرد برای محافظت از لوازم خانگی در هنگام قطعی برق چیست؟
بهترین عملکرد برای محافظت از لوازم برقی در هنگام قطعی برق پیدا کردن راهکار برای جلوگیری از خسارات ناشی از قطع برق بر روی لوازم برقی منزل است. رعایت نکات استاندارد در استفاده از وسایلی است که در ادامه ی مطلب به آن میپردازیم. استفاده از محافظ برق استفاده از جعبه فیوز، استفاده از یو پی اس UPS، جدا کردن لوازم برقی از پریز برق
استفاده از محافظ برق تا چه میزان از خرابی لوازم برقی خانگی در برابر قطعی برق جلوگیری می کند
محافظ برق نوعی وسیله برقی است که قادر بوده در شرایط افت ولتاژ برق و یا افزایش ناگهانی آن، تجهیزات برقی متصل به خود را از سیستم جریان برق جدا کند. استفاده از محافظ برق ساده ترین، بهترین و کم هزینه ترین روش برای جلوگیری از خرابی لوازم برقی در مقابل قطعی و نوسانات برق می باشد. این محافظ ها دارای فیوز هستند که از نوسانات برق و ولتاژ بیش ازحد محافظت میکند. در زمانی که ولتاژ برق شهری بیش از حد افت یا افزایش یابد، محافظ برق متوجه خواهد شد و دستگاه متصل به آن را قطع و خاموش می کند. این امر در ولتاژی با حدود 60 ولت اختلاف از سطح استاندارد اتفاق می افتد که همین امر در مدت زمان طولانی باعث آسیب های جدی به وسایل برقی خواهد شد. در نتیجه برای کم کردن تاثیر قطع برق بر لوازم خانگی از محفظ برق استفاده نمایید.
استفاده از جعبه فیوز یا همان استابلایزر
با استفاده از جعبه فیوز میتوانید تا حد زیادی از آسیب به وسایل برقی خانگی جلوگیری کنید. شما عزیزان میتوانید با استفاده از جعبه فیوز که امروزه به آن استابلایزر نیز گفته میشود، از آسیب خای احتمالی جلوگیری کنید. به جای اینکه برای تک به تک از وسایل برقی خانگی خود محافظ تهیه کنید ا زجعبه فیوز استفاده کنید.جعبه غیوز یا همان استابلایزر یکسان کننده ی جریان می باشد که درهنگام قطع و وصل شدن برق از ورود ولتاژ بالا به لوازم برقی جلوگیری می کند. استابلایزر ها دارای حجم ولتاژ 6KV و 8KV می باشد که بسته به میزان لوازم برقی منزل باید انتخاب کنید. استابلایزر ها را می توانید از فروشگاه های معتبر تهیه کنید.
استفاده از یو پی اس UPS
با استفاده از یو پی اس می توانید تاثیر قطع برق بر لوازم خانگی را کم کنید و یا از آن جلوگیری نمایید. از یو پی اس USP در ادارات و امکان عمومی استفاده می کنند. یو پی اس در هنگام قطع برق از ذخیره خود برای خاموشی لوازم برقی استفاده می کند. شما عزیزان در مدتی که برق فطع است فرصت این را دارید تا لوازم برقی را خاموش و از ورود ولتاژ های بالا که برای لوازم برقی مضر است جلوگیری کنید. استفاده از یو پی اس علاوه بر کمک به حل مشکلات ناشی از قطع شدن جریان برق ، محافظت دربرابرقطع کلی برق را نیز فراهم می سازد. یو پی اس انواع مختلفی دارد که قدرت آن در باتری و در مدار مورد استفاده با هم متفاوت است یک از انواع UPS ها یو پی اس های مدار انلاین می باشند.
جداکردن لوازم برقی از پریز برق
به این نکته توجه کنید که با جداکردن لوازم برقی از پریز برق می توانید خطرات ناشی از قطعی برق که به لوازم برقی وارد می شود را بگیرید. اما جدا کردن همه ی وسایل برقی از پریز برق لازم نیست فقط وسایلی که نیاز دارید را می توانید جدا کنید.به طور مثال وسایلی مانند یخچال که مواد غذایی در آن نگهداری می شود لازم به جداکردن از پریز برق نیست چون در صورت خاموشی یخچال مواد فاسد می شودو اما وسایلی مانند تلویزیون، ماشین لباسشویی ، ماشین ظرفشویی، سشوار، اتو، ماکروفر ...که فقط در صورت لزوم روشن می شوند را می توانید از پریز برق جدا کنید. تا علاوه بر جلوگیری از خرابی در مصرف انرژی نیز صرفه جویی شود.
نحوه جلوگیری از خسارت ناشی از قطع برق
اگر در مناطقی زندگی می کنید که رعد و برق زیادی دارد شما عزیزان می توانید از برقگیر استفاده کنید. از برقگیر معمولا برای محافظت از سوختن لوازم برقی ناشی از ولتاژ زیاد عوامل خارجی یا تغییر جریانات داخلی استفاده می شود. برقگیر جریان موجود در وسایل برقی را به زمین وصل می کند و در نتیجه جریان اضافه به زمین انتقال داده می شود. سوختن وسایل برقی به علت قطعی برق می تواند دلایل زیادی داشته باشد. اگر در این زمینه تجربه ی کافی را ندارید به شما پیشنهاد می کنیم با یک متخصص برق تماس بگیرید. خطوط برق ورودی و جعبه فیوز و محافظ شما باید به صورت دقیق نصب شود. هر وسیله برقی دارای محدودیت های ولتاژ است که بایدبه آن ها نیز توجه کنید.
ویژگی های یک محافظ خوب چیست؟
- مجهز به مدار اتوماتیک برای کاهش و افزایش جریان برق باشد.
- دارای دو خروجی مجهز به سیستم محافظ ولتاژ در محدوده استاندارد باشد.
- نمایشگر ال سی دی برای مشخص کردن ولتاژ و عملکرد دستگاه داشته باشد.
- از سه چراغ نشانگر برای مشخص کردن وضعیت دستگاه برخوردار باشد.
- در آن از دو خروجی ارت دار استاندارداستفاده شده باشد.
- دارای فیلتر حذف نویز برق شهری باشد.
- مجهز به فیوز مینیاتوری باشد.
- مدار تاخیر برق داشته باشد
بیمه لوازم برقی خانگی
امروزه میتوانید حتی لوازم خانگی خود را بیمه کنید. با توجه به اینکه قیمت لوازم خانگی روز به روز بالاتر می رود بیمه کردن لوازم خانگی ا زبهترین روش ها برای جبران خسارت است. بیمه کردن لوازم خانگی از جمله صوتی تصویری، یخچال فریزر، ماشین لباسشویی و .. لوازم برقی خانگی امکان پذیر است. به این شکل دیگر نگران قطعی برق و آسیبهای احتمالی که ممکن است به لوازم شما وارد شود را ندارید.بیمه کردن لوازم برقی خانگی تنها برای زمانی که دچار سوختگی می شوند نیست بلکه برای صدماتی چون سرقت یا شکستن، زلزله، سیل، شکستگی (بدون عمد) و ... نیز با پرداخت خسارت از سوی شرکت بیمه همراه خواهد بود.
آیا خسارت قطعی یا نوسان برق به مردم تعلق میگیرد؟
- استفاده کنندگان غیر مجاز نمی توانند از اداره برق خسارت دریافت کنند. خانه هایی که به صورت غیر مجاز ساخته مییشوند، شامل دریافت خسارت از اداره برق نمی شوند. همچنین شرکت برق گفته است خساراتی از جمله: لامپ، موبایل، گوشی، قطعات کامپیوتری، شارژر] تبلت و ... که شامل تجهیزات خانگی نیست، تعلق نمی گیرد.
- در صورتی که خودتان مقصر باشید،یعنی اگر کنتور دستکاری شود و سیم کشی دچار مشکل شده باشد، خسارت تعلق نمی گیرد.
- زمانی که اداره توزیع برق طبق ساعاتی که اعلام کرده است، خاموشی اتفاق بیفتد باید تمام خسارت را پرداخت کند.
آیا در صورت سوختن لوازم خانگی، اداره برق خسارت پرداخت می کند؟
اگر ولتاژ شبکه برق از حالت استاندارد خود خارج شود، به دلیل تعهدات شرکت توزیع برق خسارات بهطور تمام به مردم پرداخت خواهد شد. یعنی اگر پریز خانه ای دچار افت برق و یا پریز خانهای نوسان پیدا کند، به دنبال آن وسایل برقی دچار خسارت میشوند که در این صورت، پرداخت خسارت آن با بیمه خواهد بود. بعد از آن کارشناسان برق به آن محل رفته و علت خسارت را مشخص و اگر طیق قوانینی که گفته اند شامل آن موارد شود خسارت ناشی از قطعی برق را پرداخت میکنند. برای دریافت خسارت می توانید به صورت آنلاین ثبت نام کنید و یا اینکه به نمایندگی های بیمه در شهر خود بروید.
گارانتی یک وسیله برقی چگونه است؟
گارانتی به معنای ضمانتی است که فروشنده به خریدار عرضه میکند.که به موجب آن فروشنده تعهد می دهد که در قبال شرایط خاصی به خریدار خدمات ارائه کند. با توجه به وضعیت اقتصادی و گران شدن روزانه لوازم خانگی برقی، وقتی برای خرید یک وسیله برقی هزینه میکنید, مهم است که آن وسیله از گارانتی معتبری برخوردار باشد تا هزینه شما ضمانت شده باشد. مدت زمان گارانتی که محصول دارد بسیار مهم است. بیشتر گارانتی ها ها از 1 تا 2 سال اعتبار دارند. گاهی زمان گارانتی یک محصول ممکن است بیشتر هم باشد که این موضوع برای خرید آن محصول خیلی مهمتر است. هرچه مدت زمان اعتبار یک گارانتی بیشتر باشد، آن ضمانت نامه گارانتی بهتری است.
تفاوت بیمه نامه و گارانتی چیست؟
گارانتی زمانی اعتبار دارد که وسیله شما خود به خود خراب شود و شما در خرابی آن نقشی نداشته باشید، در این صورت این وسیله شامل گارانتی می شود و شرکت گارانتی کننده مشکل آن را حل می کند. اما در صورتی که به دستگاه شما به صورت کاملا عمدی آسیبی وارد شود گارانتی آن منتفی خواهد شد. بیمه نامه در شرایطی کاربرد دارد که نمی توانید از گارانتی آن استفاده کنید یا آن محصول گارانتی ندارد. یعنی اگر شما وسیله خود را بیمه کنید، در آن صورت حتی اگر عمدا نیز به آن آسیب برسانید و این آسیب جزو شرایط بیمه نامه باشد، در آن صورت تحت پوشش بیمه قرار می گیرید و مشکلتان حل می شود. بهتر است که اگر وسایل خانگی برقی گران قیمتی را خریداری می کنید و مخصوصا اگر این وسیله دست دوم است، حتما آن را بیمه کنید.
انواع کنتور برق
دونوع کنتور وجود دارد که برای مصارف خانگی استفاده می شوند. نام این دو نوع کنتور، کنتور های تک فاز و کنتور های سه فاز است. کنتور های صنعتی با کنتور های خانگی فرق میکنند. برای مصارف صنعتی میتوان به کنتورهای راکتیو و کنتورهای دو تعرفه اشاره کرد.
کنتور ها به دو دسته مکانیکی و دیجیتالی تقسیم می شوند. کنتورهای مکانیکی همان کنتور های معمولی هستند. کنتور های تکفاز مکانیکی با ولتاژ 220 ولت کار میکنند و از نظر جریان اسمی به کنتورهای 5 آمپر، 15 آمپر و 25 آمپرتقسیم می شوند. کنتور های سه فاز با ولتاژ 220-280 کار می کنند و از نظر جریان اسمی به کنتورهای 10(40) آمپر و 25(100) آمپر تقسیم می شوند. این کنتور ها با ولتاژ 220-380 ولت و 100-100 ولت کار می کنند و آمپراژ آنها 5 آمپر است.
کنتورهای دیجیتالی تک فاز با ولتاژ 220-320 ولت کار می کنند. کنتورهای دیجیتالی سه فاز کنتور هایی هستند که قابلیت سنجش همزمان انرژی های مصرفی اکتیو و راکتیو را به صورت هشت تعرفه دارند و به دو نوع عادی و دیماندی می باشند. که به صورت پالسی کار میکنند. کنتور های غیر دیماندی سه فاز با ولتاژ (230/400*3) ولت کار می کنند. از جریان اسمی با توجه به نوع کنتور و شرکت سازنده 2 تا 100 آمپر می باشند. به صورت پالسی کار میکنند و قابلیت نصب به طور مستقیم و یا با استفاده از ترانس جریان را دارند. در این صورت کنتور دیماندی خواهد بود. کنتور های دیماندی سه فاز با ولتاژ (230/400*3) ولت کار می کنند.
نتیجه گیری از مقاله تاثیر قطع برق بر لوازم خانگی
با توجه به مطالب گفته شده نتیجه میگیریم که نباید نسبت به وسایل برقی خانگی کم توجه بود. تا جایی که امکان دارد برای وسایل خود از محافظ های برقی استفاده کنید.وسایل خود را دور از پنجره ها قرار دهید تا ازبرخورد رعد و برق به آن ها جلوگیری شود. از محصولات گارانتی دار استفاده کنید. اکر وسایل برقی شما بسیار گران قیمت هستند آن ها را بیمه کنید.